0

    Článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2004Článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2004

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty případně Ruční bezkontaktní teploměry nebo nás kontaktujte.

     

    Publikováno 1.9.2004

     

     

    článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2004

     

    Článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2004

    Brněnská obchodně inženýrská společnost TSI System působí na trhu Mechanická odolnost je zaručena pevnou konstrukcí s pryžovým osazenim rukojeti. Vnitřní paměť naměřených hodnot teploty se dá s výhodou využit při vyhodnocování teplotních trendů v čase nebo při pravidelně se kontaktní teploměrné techniky značky Raytek, která reprezentuje více než 10 let v oblastech měřicích, zkušebních a laboratorních technologií. TSI System je pro český a slovenský trh výhradním dodavatelem bez cího světového výrobce v tomto oboru. Sortiment teploměrné techniky sahá Základní technické od jednoduchých ručních přístrojů pro základní diagnostická měření přes termografickou kameru po přesná systémová zařízení pro technologická Teplotní rozsah měření. Díky velkému rozmezi merených teplot od -50 °C az do 3000 °Cje využití bezkontaktních teploměrů možné ve většině průmyslových činnosti i služeb. Spektrum uživatelů zahrnuje tradiční obory jako je hutnictvi, tepelné zpracování materiálů a sklářství, dále potravinářské technologie, zpracování plastů, textilii, výrobu papiru a mnohé další. Stále významnější je uplatnění bezkontaktních teploměru v technické diagnostice pri bežné Okolní teplota i prediktivní údržbě strojů a zařízení, při monitorování teplotních polí azjišťování úniků při výrobě a rozvodech tepla i chladicích médií.

     

    Princip měření

     

    Bezkontaktní měření teploty využívá fyzikálního jevu, kdy hmota vlivem tepel ného pohybu elementámích částic emituje energii ve formé elektromagnetic kého záření v infračervené oblasti spektra. Prístroje a zařízení pro bezkontaktni měření teploty využívají moderní elektronickou instrumentaci s výhodami digitálního zpracování naměřených údajů pro přesné, pohodlné, rychlé a operativní zjišťování absolutní teploty nebo teplotních změn a tendencí.

     

    Přístroje pro topenářství

     

    Pro obor topenářství a instalace může Raytek nabídnout celou řadu pří strojů, z nichž v následujících odstavcích bliže představíme nejrozšířeněj ší model ručního teploměru a jednoduchou termokameru.

     

    Ruční teploměry najdou své uplatnění zejména při operativni diagnostice, prediktivní a preventivní údržbě a ve výrobních procesech. Velký vý běr modelů v jednotlivých řadách umožňuje volbu optimálního typu s ohledem na požadovaný teplotní rozsah, materiál a velikost měřeného cile a provozní podmínky.

     

     

    Parametry:

     

     

    ProfiTemp ST80 XB
    -32.760 °C
    Přesnost: ±1% / ±1°C
    01 °C
    Reprodukovatelnost Rozlišení displeje
    500 ms
    0.50 °C
    Doba odezvy
    Optická charakteristika
    50:1 9 Valkalická baterie
    320 g
    Napájení Hmotnost

     

     


    Termokamera Thermo View Ti30 je vnabídce bezkontaktních teploměrů Raytek pro ruční měření poměrně novinkou. Je to robustní, ale při tom velmi lehký a výkonný přístroj s jednoduchým ovládáním pro operativní měře ni teploty a současné zobrazování a analýzu teplotních poli. Má možnost volby automatického, poloautomatického nebo ručního režimu měření. Pro zobrazení teplotního pole na vestavěném displeji jsou k dispozici tři různé barevné palety. Součástí dodávky je i víceúčelový stojan pro odkládání, automatické dobijeni akumulátorů a snadnou komunikaci s počítačem přes rozhraní USB. Napájení pro 5 hodinový provoz je zajištěno NiMH akumulá tory nebo alkalickými články. Součástí dodávky je i výkonný program InsideIR pro přenášení termogramů do počítače, jejich editaci a vy hodnocení. Program umožňuje také pohodlné vytváření zpráv z měření a export naměřených hodnot včetně termogramů do dalších aplikací.

     

     


    Pokud není termokamera Ti30 používána, dobíjí se její baterie v sitovém nabíječi
    Termokamera ThermoView T130 je navržena zejména pro použití v termodiagnostice a prediktivní údržbě při všeobecné údržbě strojů, technologických zařízení a elektrických rozvodů. Velmi dobré využití má při diagnostice tepelných nebo chladicích rozvodů při zjišťování netěsností a stavu izolací.

     

     


    Základní technické parametry ThermoView Ti30
    Teplotní rozsah
    Přesnost
    Reprodukovatelnost
    0.250 °C ±2%/+2°C
    ±1%/±1°?
    Doba odezvy Okolní teplota
    500 ms --10... 50 °C
    90:1
    Optická charakteristika
    Zobrazení Napájení
    Hmotnost
    grafický barevný displej 4 x 1,5 V (alkalické/NIMH)
    1 kg

     

     

    Kvalifikovaný a certifikovaný personál TSI System nenabízí jen dodávky teploměrné přístrojové techniky. Zajišťuje i komplexní řešení zákaznických zadání od poradenských a expertních služeb až po vlastní návrh mě feni, dodávku, montáž, oživení systému a zaškolení obsluhy. Pracoviště bezkontaktního měření teploty disponuje servisní a kalibrační laboratoří, která je navázána na kalibrační systém výrobce teploměrů Raytek.
    Měření teploty povrchu ručním teploměrem

     

     

    Typickými představiteli ručních bezkontaktních teploměrů pro profesionální měření s velmi širokou škálou použití jsou přístroje řady ProfiTemp dodávané v několika provedeních. Vyznačují se velmi jednoduchým ovládáním, ergonomickým tvarem a přehledným displejem. Nastavitelná emisivita, výkonná optika a laserové zaměřování umožňují spolehlivé měření menších cílů i měření na větší vzdálenost. Jejich nízká hmotnost a rychlá časová odezva je předurčuje ke každodennímu operativnímu použití při diagnostice i monitorování teploty ve výrobních technologiich.

     

     

    Dovolujeme si Vás pozrat k návštěvě naší expozice na MSV 2004 v Brně od 20. do 24. září 2004 v pavilonu C na stánku 55, kde Vám představíme celý sortiment ručních a systémových přístrojů pro bezkontaktní měření teploty.
    firemni