0

    Článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2004Článek o bezkontaktních teploměrech z roku 2005

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty případně Ruční bezkontaktní teploměry nebo nás kontaktujte.

     

    Publikováno 2005

     

     

    CHEMagazín, č. 1

     

     

    Brněnská obchodně inženýrská společnost TSI System působí na trhu již 13 let v oblastech měřicích, zkušebních a laboratorních technologií. TSI System je pro český a slovenský trh výhradním dodavatelem bezkontaktní teploměrné techniky značky Raytek, která reprezentuje vedoucího světového výrobce v tomto oboru. Sortiment teploměrné techniky sahá od jednoduchých ručních přístrojů pro základní diagnostická měření přes termografickou kameru po přesná systémová zařízení pro technologická měření. Díky velkému rozmezí měřených teplot od -50 °C až do 3000 °C je využití bezkontaktních teploměrů možné ve většině průmyslových činností i služeb. Spektrum uživatelů zahrnuje tradiční obory  jako je hutnictví, tepelné zpracování materiálů a sklářství, dále  potravinářské technologie, zpracování plastů, textilií, výrobu papíru a mnohé další. Stále významnější je uplatnění bezkontaktních teploměrů v technické diagnostice při běžné i prediktivní údržbě strojů a zařízení, při monitorování teplotních polí a zjišťování úniků při výrobě a rozvodech tepla i chladicích médií.

     

     

    Bezkontaktní měření teploty využívá fyzikálního jevu, kdy hmota vlivem tepelného pohybu elementárních částic emituje energii ve formě elektromagnetického záření v infračervené oblasti spektra. Přístroje a zařízení pro bezkontaktní měření teploty využívají moderní elektronickou instrumentaci s výhodami digitálního zpracování naměřených údajů pro přesné, pohodlné, rychlé a operativní zjišťování absolutní teploty nebo teplotních změn a tendencí.

     

     

    Pro bezkontaktní měření teploty může Raytek nabídnout celou řadu přístrojů, z nichž v následujících odstavcích blíže představíme nejrozšířenější model ručního teploměru a jednoduchou termokameru.

     

     

    Ruční teploměry najdou své uplatnění zejména při operativní diagnostice, prediktivní a preventivní údržbě a ve výrobních procesech. Velký výběr modelů v jednotlivých řadách umožňuje volbu optimálního typu s ohledem na požadovaný teplotní rozsah, materiál a velikost měřeného cíle a provozní podmínky.

     

     

    Typickými představiteli ručních bezkontaktních teploměrů pro profesionální měření s velmi širokou škálou použití jsou přístroje řady ProfiTemp dodávané v několika provedeních. Vyznačují se velmi jednoduchým ovládáním, ergonomickým tvarem a přehledným displejem. Nastavitelná emisivita, výkonná optika a laserové zaměřování umožňují spolehlivé měření menších cílů i měření na větší vzdálenost. Jejich nízká hmotnost a rychlá časová odezva je předurčuje ke každodennímu operativnímu použití při diagnostice i monitorování teploty ve výrobních technologiích. Mechanická odolnost je zaručena pevnou konstrukcí s pryžovým osazením rukojeti. Vnitřní paměť naměřených hodnot teploty se dá s výhodou využít při vyhodnocování teplotních trendů v čase nebo při pravidelně se opakujících měřeních.

     

     

    ProfiTemp ST80 XB 2005
    Základní technické parametry ProfiTemp ST80 XB:
    Teplotní rozsah: -32 … 760 °C
    Přesnost: ± 1 % / ± 1 °C
    Reprodukovatelnost: ± 0,5 % / ± 1 °C
    Rozlišení displeje: 0,1 °C
    Doba odezvy: 500 ms
    Okolní teplota: 0 … 50 °C
    Optická charakteristika: 50 : 1
    Napájení: 9 V alkalická baterie
    Hmotnost: 320 g

     

     

     

     

     


    Termokamera ThermoView Ti30 je v nabídce bezkontaktních teploměrů Raytek pro ruční měření poměrně novinkou. Je to robustní, ale při tom velmi lehký a výkonný přístroj s jednoduchým ovládáním pro operativní měření teploty a současné zobrazování a analýzu teplotních polí. Má možnost volby automatického, poloautomatického nebo ručního režimu měření. Pro zobrazení teplotního pole na vestavěném displeji jsou k dispozici tři různé barevné palety. Součástí dodávky je i víceúčelový stojan pro odkládání, automatické dobíjení akumulátorů a snadnou komunikaci s počítačem přes rozhraní USB. Napájení pro 5 hodinový provoz je zajištěno NiMH akumulátory nebo alkalickými články. Součástí dodávky je i výkonný program InsideIR pro přenášení termogramů do počítače, jejich editaci a vyhodnocení. Program umožňuje také pohodlné vytváření zpráv z měření a export naměřených hodnot včetně termogramů do dalších aplikací.

     

     

    Termokamera ThermoView Ti30 je navržena zejména pro použití v termodiagnostice a prediktivní údržbě při všeobecné údržbě strojů, technologických zařízení a elektrických rozvodů. Velmi dobré využití má při diagnostice tepelných nebo chladicích rozvodů při zjišťování netěsností a stavu izolací.

     

     

    ThermoView Ti30 - r. 2005
    Základní technické parametry ThermoView Ti30:
    Teplotní rozsah: 0 … 250 °C
    Přesnost: ± 2 % / ± 2 °C
    Reprodukovatelnost: ± 1 % / ± 1 °C
    Doba odezvy: 500 ms
    Okolní teplota: -10 … 50 °C
    Optická charakteristika: 90 : 1
    Zobrazení: grafický barevný displej
    Napájení: 4 x 1,5 V (alkalické/NiMH)
    Hmotnost: 1 kg

     

     

     

     

     


    Kvalifikovaný a certifikovaný personál TSI System nenabízí jen dodávky teploměrné přístrojové techniky. Zajišťuje i komplexní řešení zákaznických zadání od poradenských a expertních služeb až po vlastní návrh měření, dodávku, montáž, oživení systému a zaškolení obsluhy. Pracoviště bezkontaktního měření teploty disponuje servisní a kalibrační laboratoří, která je navázána na kalibrační systém výrobce teploměrů Raytek.