0

    Inteligentní kamera a výrobní kontrola

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Tento produkt již není v naší nabídce. Pro aktuální informace sledujte novinky a neváhejte nás v případě potřeby kontaktovat.



    Publikováno 27. 8. 2014 v AT&P JOURNAL, č. 5


    AT&P JOURNAL, č. 5

     

    Článek z roku 2004 - Inteligentní kamera a výrobní kontrolaundefinedundefined



    Inteligentní kamera a výrobní kontrola


    Kamerové systémy jsou dnes stále častěji nasazovanou elektronickou alternativou k manuální kontrole polotovarů a výrobků. Hlavním důvodem k jejich nasazení je zajištění stoprocentně spolehlivé kontroly vedoucí k finanční úspoře a vyšší produktivitě. Na rozdíl od klasické manuální kontroly aplikují kamerové systémy konstantní kritéria eliminace zmetků.


    Typické jsou kontroly prezence/absence význačných vlastností součástí a přítomnosti součásti v sestavách. V praxi např. detekce přítomnosti závitů v kovovém disku nebo šroubků při sestavování zpětného zrcátka. Dále je to detekce výrazných vad, počítání a třidění dílů, měření rozměrů, zjišťování polohy objektů pro roboty, čtení čárových i maticových datových kódů spolu s optickým rozpoznáváním a verifikací znaků (OCR a OCV).


    Počátkem devadesátých let byl v oboru počítačového vidění vyvinut nový druh kamerových systémů pro elektronické zpracování obrazu. Klasické schéma sestávající z kamery a externího počítače zpracovávajícího obrazová data bylo posunuto blíže k průmyslové praxi vznikla inteligentní kamera. Jsou to autonomní kompaktní jednotky, které na základě zpracování sejmutého obrazu předávají výsledek nadefinované úlohy svému okolí. U zrodu této kategorie systémů stála americká společnost DVT, která se již více než deset let zabývá vývojem a dodávkami inteligentních snímačů obrazu do všech výrobních oborů s působností po celém světě. Řadou Legend 500 nabízí již čtvrtou generaci obrazových snímačů s propracovanou programovou a uživatelskou podporou. Ke snímačům je zdarma poskytováno potřebné programové vybavení, propracovaný systém školení a technické podpory včetně vzdálené diagnostiky. Otevřená komunikace uživateli s předními aplikačními inženýry a vedením společnosti činí tuto podporu skutečně unikátní.


    Snímače obsahují CMOS nebo CCD snímací prvky se standardním rozlišením 640 x 480 nebo 1280 x 1024 obrazových bodů v barvách i odstínech šedi, vlastní procesor a komunikační rozhraní - digitální vstupné výstupní linky a ethernetové rozhraní, Expoziční doba od 10 mikrosekund a asynchronní spouštění umožňuje kontrolovat výrobky pohybující se na výrobním pásu při rychlosti zpracování až několik tisíc inspekcí za minutu. Zdarma dodávaný program FrameWork obsahuje uživatelské rozhranní pro sestavení a konfigurování kontroly na PC, firmware snímačů a emulátor umožňující běh programu bez samotného snímače. Program obsahuje širokou škálu speciálních nástrojů pro zpracování obrazů a skriptovací jazyk pro pokročilejší operace. Samozřejmostí je podpora komunikačních standardů Ethernet, Modbus, Prodbus, DeviceNet, ActiveX a podpora robotických aplikací umožňující přímou komunikaci s ostatními automatizačnimi prostředky kontrolního stanoviště.


    Příklady aplikací


    Kontrola pístních kroužků


    Přikladem komplexního systému je kontrola pístních kroužků se čtyřmi inteligentními snímači obrazu tady Legend 500. Před zaba- Jenim a odesláním písta odběrateli je nutno provést jejich důklad nou vizuální kontrolu, Hlavnim důvodem k nasazeni systému pro automatickou inspekci byla požadovaná stoprocentni kontrola rychlost a také manuálni inspekcí těžko rozlišitelné malé detaily na pistech. První vysokorychlostní obrazový snímač Legend 540 je umístěn nahoře a zjištuje natočení pístu, druhý snímač stejného typu kontroluje správnou orientaci ojnice, třetí barevný snímač obraz Legend 542C kontroluje vsazení a odpovídající umístění pist nich kroužků a čtvrtý snímač Legend 542C kontroluje pojistné kroužky ojnice. Po úspěšné kontrole je píst označen značkou, kamerou je tato značka zkontrolována a píst je uložen na paletu pro odeslání.


    Kontrola štítků na kosmetickém krému


    Plastové nádobky s kosmetickým krémem jsou po naplnění a uzavření víčkem automaticky opatřeny štítkem s logem výrobce, základním popisem a čárovým kódem. Ihned po nalepení štítků je inteligentním obrazovým snímačem DVT tady 600 ověřena jejich přitomnost, správná pozice a zkontrolován čárový kód. V případě nalezení neodpovídajícího štítku je vyslán signál pro třídicí zařízení a pomoci zobrazovacího panelu upozorněn operátor. Na operátorském panelu je rovněž zobrazeno statistické zpracování výsledku kontroly.


    Rádi Vás přivítáme na MSV Nitra 2004 v pavilónu F, stánek číslo 42.