0

    Kontrola bodových svárů jinak

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Ultrazvuková diagnostika nebo nás v případě potřeby kontaktujte.


    Publikováno 1. 7. 2007

    NDT Bulletin, č. 2

    Článek 2007 - Kontrola bodových svárů jinak


    Kontrola bodových svarů jinak


    Kontrola bodových svarů je často prováděnou zkouškou. Pomineme-li destruktivníi způsoby zkoušení, je nejčastějším zkušebním postupem nedestruktivní ultrazvuková zkouška. Metoda, kdy se jednoduchá ultrazvuková sonda přiloží na bodový svar a ze zobrazeného echogramu se vyhodnotí kvalita svaru, je dobře propracovaná a standardně užívaná. Její nevýhodou je, že dochází pouze k integrálnímu hodnocení bodového svaru a není možné detailně posoudit jeho topografii. Podrobné zkoumání svaru je možné standardním imerzním systémem, který je však vhodný zejména pro výzkumné účely a většinou neumožňuje zkoušení celých svařených dílů. Přístroj Mini Scanner nizozemského výrobce Amsterdam Technology je světově první ruční ultrazvukový skenovací systém s vysokým rozlišením a plným zobrazením typu A i C.


    Mini Scanner plně nahrazuje stacionární imerzní skenovací systém v případě, že potřebujeme kontrolovat malé plochy. Přístroj sestává z malé ruční skenovací hlavice a z přenosné ultrazvukové a řídicí jednotky. Skenování hlavice se jednoduše přiloží na zkoušený objekt, v tomto případě na bodový svar, a ihned se na displeji jednotky ukáže A-zobrazení. Po stisknuti startovacího tlačítka na hlavici se na displeji za několik sekund objevi kompletní C-zobrazení skenované plochy.


    Velký displej řídící jednotky je pro snadné ovládání dotykový a jsou na něm zobrazeny současně všechny informace o provedené zkoušce. Klepnutím na požadovaný bod C-zobrazení se ve spodním okně displeje ukáže příslušné A-zobrazení v tomto bodě a v bočním okně se zobrazí odpovídající numerické hodnoty. Všechna sejmutá data včetně kompletních A-zobrazení jsou uložena na pevném disku řídicí jednotky. Toto je výhodné pro odložené vyhodnocování zkoušek a pro archivaci jejich výsledků. Skenovací hlavice může být vybavena výměnnými nástavci pro přímé a úhlově zkoušení, což umožňuje její použití pro různé tvarované kontrolované díly.


    Přístroj Mini Scanner pracuje s fokusovanou ultrazvukovou sondou o frekvenci 35 MHz, Standardní snímaná plocha je 10 x 20 mm, přičemž rozlišení je 0,1 x 0,1 mm. Jeden sken tedy obsahuje 20 000 změřených bodů. Pro jednotlivá měření se pro akustické navázání se zkoušeným dilem používá malé množství vazebního média, pro sériové zkoušení je možné hlavici doplnit automatickým dávkovačem.


    Programové vybavení řídicí jednotky, které pracuje pod Windows XP, umožňuje ukázat příslušné A-zobrazení v každém bodě C-zobrazení. Také je možné zobrazit TOF ve změřené ploše. V sejmutém C- zobrazení lze pracovat s ruzným nastavením bran a je možné i numerické zobrazení tloušťky.


    Samozřejmostí je ukládání nastavených ultrazvukových parametrů jednotlivých měření. K řídicí jednotce je možné připojit libovolná zařízení prostřednictvím rozhraní USB, data je možné přenášet do komunikačních sítí kabelovým i bezdrátovým připojením.


    Prvotní aplikací přístroje Mini Scanner je kontrola bodových svarů, zejména v automobilovém průmyslu. Detailní ultrazvuková zkouška bodového svaru umožní jednoznačnou klasifikaci kvality svaru nebo poslouží jako voditko při nastavování svařovacích strojů v sériové výrobě. Mini Scanner je také využitelný pro kontrolu laserových svarů.


    Další oblasti využití je kontrola nýtovaných spojů v leteckých i automobilových výrobách, kontrola pájených spojů, kontrola tvaru složitých odlitků a zkoušení kompozitních dílů. Přístroj Mini Scanner představíme na NDT EXPO 2007 v Praze.