0

    Průvodce ultrazvukovou detekcí úniků tlakového vzduchu

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace sledujte Aktuality na našem webu případně nedestruktivní zkoušení ultrazvukem a nebo nás v případě potřeby můžete kontaktovat.

    Publikováno 16.04.2010, Technický týdeník, č. 8


    Průvodce ultrazvukovou detekcí úniků tlakového vzduchu 2010

    Podrobnosti:


    Průvodce ultrazvukovou detekcí úniků tlakového vzduchu


    Je s podivem, že zatímco se ve všech sdělovacích prostředcích neustále diskutuje o nutnosti snižování spotřeby energie, jak málo si vedení podniků všímá velkých možností snižování energetické náročnosti, které má tak říkajíc pod nosem. A jsou to možnosti, které mohou významně vylepšit konkurenceschopnost jejich podniků. Je známo, že manažeři podniků neradi přistupují na investiční programy, které mají dlouhou dobu návratnosti. Ale proč přehlížejí nepříliš nákladné projekty s rychlou až téměř okamžitou návratností, které navíc snižují energetickou náročnost výroby? A jaké jsou to projekty?

    Jsou to zejména projekty zaměřené na vyhledávání a opravy úniků tlakového vzduchu. Tyto programy mají velmi rychlou návratnost a v mnoha případech úspory mnohonásobně překročí vložené náklady již v prvním roce!

    Tlakový vzduch je energie, která má výrazný potenciál možných úspor. Největším problémem však je, že mnoho lidí v podnicích ještě nepochopilo, že takový vzduch není zdarma. Je to obvyklý postoj k energetickému médiu, které se běžně každodenně užívá a nevyžaduje mnoho pozornosti, zejména proto, že úniky vždycky byly a vždycky budou. Naneštěstí toto povědomí je daleko vzdálené realitě. Tlakový vzduch je totiž extrémně drahá energie.

    V roce 1995 vydalo americké ministerstvo energetiky (US Department of Energy) výzvu k úspoře tlakového vzduchu o 10 % do roku 2010. V ní se uvádí, že 30 % tlakového vzduchu vyrobeného ve Spojených státech uniklo bez užitku. Odhaduje se, že celková roční ztráta vyjádřená v penězích tak činí 3,2 miliardy dolarů! Protože zhruba 30 % tlakového vzduchu přijde nazmar, je téměř povinností zavést program na hledání jeho úniků.

    Zaregistrujte nesprávné a nevhodné využívání tlakového vzduchu.
    Pro přehledové zjištění úniků použijte ultrazvukový detektor. Pokud je problematické určení směru, odkud zvuk přichází, snižte jeho citlivost. Najděte směr, při kterém je intenzita zvuku nejvyšší.


    Pro dodržení systematického postupu, začněte detekci u kompresoru a pokračujte k jednotlivým místům spotřeby. Než zahájíte důkladnou kontrolu, určete si takzvané kontrolní zóny. Ty vám umožní lepší organizaci kontroly a předejdete tak vynechání nějaké části a tím i vynechání nějakého možného úniku. Od zóny k zóně přecházejte jednoznačným způsobem.

    Všechna místa s nalezenými úniky řádně označte. Výrazné a jednoznačné značky umožní rychlou identifikaci míst úniků při následné opravě. Po provedené opravě všechna opravená místa úniků opět zkontrolujte. Spočítejte dosažené úspory pomocí podpůrných grafů a tabulek, které jsou přiloženy k ultrazvukovému detektoru. Vypracujte o provedené kontrole a opravě podrobnou zprávu. Dejte tak svým nadřízeným vědět, jak důležitou práci děláte!

     

    PŘÍSTROJE NA VYHLEDÁVÁNÍ ÚNIKŮ


    Ultrazvukové detektory Ultraprobe jsou výrobky americké firmy UE Systems, která se ultrazvukovou diagnostikou zabývá více než 35 let. Základní přístroj pro ultrazvukovou diagnostiku je analogový model Ultraprobe 100. Má jednoduché použití, osm nastavitelných stupňů citlivosti, LED sloupcový ukazatel, širokoúhlou akustickou ultrazvukovou jednotku s fokusačním nástavcem a kontaktním modulem.

    Ultraprobe 3000 je pokročilý digitální ultrazvukový detektor s pamětí a dokumentačním programovým vybavením. Pistolové provedení s přehledným displejem a rotačním ovladačem zaručuje snadné a pohodlné použití. Paměť dat umožňuje zaznamenat hodnoty až ze 400 měřicích míst. Výměnné širokoúhlé, směrové a kontaktní moduly a řada příslušenství umožňují provádět diagnostiku na velké vzdálenosti i zblízka.

    Nejvyšší model Ultraprobe 10000 je vlastně digitální kontrolní systém. Přístroj v pistolovém provedení s velkým grafickým displejem nabízí rozsáhlé možnosti vlastního snímání ultrazvuku pomocí různých širokoúhlých, směrových, kontaktních a specializovaných snímacích modulů. Umožňuje také časový záznam sejmutého ultrazvuku do paměti. Pro jeho další analýzu na počítači pak slouží programy Ultratrend DMSTM a UE Spectralyzer. Zpracováno podle podkladů UE Systems Inc.

     


    TSI Systein s.r.o.
    Mariánské náměstí 1, 617 00 Brno
    www.tsisystem.cz