0

    Ruční a systémové přístroje pro bezkontaktní měření teploty - TSI System

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Tento produkt již není v naší nabídce. Pro aktuální informace sledujte novinky a neváhejte nás v případě potřeby kontaktovat.



    Publikováno 1. 5. 2007, Automa, č. 5

    Článek Automa č. 5, 2007 - Ruční a systémové přístroje pro bezkontaktní měření teploty


    Ruční a systémové přístroje pro bezkontaktní měření teploty

    Společnost TSI System působí na českém trhu jako obchodně technická společnost zaměřená na široké spektrum moderních zkušebních, měřicích a laboratorních zařízení. Spolupracuje s průmyslovými výrobními podniky, s jejich vývojovými pracovišti, se společnostmi zabývajícími se údržbou výrobních prostředků a výzkumnými laboratořemi univerzit. K dodávaným výrobkům zajišťuje kompletní metodickou a technickou podporu. V oboru měření teploty se specializuje na bezkontaktní měření v celém rozsahu hodnot, jež se vyskytují v technické praxi.


    Ruční přístroje pro měření teploty

    Pro ruční bezkontaktní měření teploty má společnost TSI System v nabídce přístroje řady Fluke 60, které jsou v praxi jedny z nejrozšířenějších. Jsou určeny pro základní měření v teplotním rozsahu od -30 do +760 °C a jsou již všechny vybaveny laserovým zaměřovačem. Pokročilejší typy mají vnitřní paměť pro ukládání naměřených údajů a možnost zobrazení maximální, minimální, průměrné a rozdílové hodnoty aktuálního měření. Modely Fluke 66 a 68 navíc umožňují připojení externí kontaktové sondy.


    Precizní teploměry modelové řady Fluke 570 (obr./steplotním rozsahem od -50 do +900 °C) jsou určeny pro prediktivní údržbu a technická měření. Mají vynikající optiku s malým průměrem měřené plochy, vnitřní paměť pro sto naměřených hodnot a možnost přímé komunikace s počítačem. Model Fluke 576 je vybaven vestavěným digitálním fotoaparátem pro dokonalou dokumentaci měření.


    Pro zvláštní požadavky a extrémní teploty v nabídce nechybí ani osvědčené pyrometry řady Raytek 3i, které nacházejí uplatnění zejména ve slévárnách a provozech tepelného zpracování kovů.


    Kolekci ručních teploměrů doplňují speciální bezkontaktní modely pro měření teploty potravin Food Pro, model pro automobilovou diagnostiku AutoPro, kontaktní teploměry Fluke 50 11 a několik typů přístrojů Meterman pro kontakti i bezkontaktní měření.



    Systémové přístroje pro měření teploty

    Široká je také nabídka bezkontaktních teploměrů Raytek pro tzv. systémové aplikace. Pokrývá měřicí rozsah od -50 do +3 000 °C. K dispozici jsou jednopásmové přístroje i poměrové pyrometry pro ztížené měřící podmínky. Bohaté příslušenství ochranných prvků umožňuje jejich použití v prostředí s okolní teplotou až 315 °C. Většina systémových přístrojů má digitální rozhraní a unifikované analogové výstupy pro připojení do vnějších řídicích systémů a pro externí zobrazování naměřené teploty. Systémové bezkontaktní teploměry jsou známy pod názvy typových řad Compact, Thermalen a Marathon. Zejména poslední ze zmíněných typových řad v provedení MM (obr. 3) zahrnuje jedny z nejpokrokovějších systémových teploměrů, jejichž sortiment se neustále rozšiřuje o další speciální modely. Kromě těchto bodových teploměrů jsou nabízeny také řádkové skenery MP50 pro dvourozměrné zobrazování teplotních polí v rozsahu od +20 do +1 200 °C. Pro typické průmyslové úlohy jsou připraveny speciální sestavy skenerů určené např. pro výrobu plastů a pro výrobu a zpracování skla. Novinkou je skenerový systém pro měření teplotních profilů cementářských pecí CS200 a systém pro měření jednostranně pokovených plochých skel GS200. Skenery se také velmi dobře osvědčily při měření teploty válcovaných ocelových profilů, kdy nedostatečné směrové vedení profilu pohybujícího se vysokou rychlostí znemožňuje použití konvenčního bodového pyrometru.


    Ing. Libor Keller
    TSI Systems