0

    Termokamery Fluke Ti10/25 pro každodenní vyhledávání teplotních problémů

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty případně Systémové termokamery nebo nás kontaktujte.

     

    Publikováno 18.03.2008, Technický týdeník, č. 6


    Technický týdeník, č. 6/2008 - Termokamery Fluke Ti10/25 pro každodenní vyhledávání teplotních problémů

    Podrobnosti:

     

    Termokamery Fluke Ti 10/25 pro každodenní vyhledávání teplotních problémů v servisním provozu

     

    Můžete rychle zjistit, jestli a kde vznikl problém předtím, než se stane, díky termokamerám Fluke T110/25. Tyto kamerové systémy představují novou generaci diagnostických termokamer s širokým uplatněním při vyhledávání teplotních anomálií, které signalizují problematický stav technických zařízení.

     

    Všestranné využití termografie

     

    Termografické zobrazování je kontaktní technologie, která pomocí měření energie v infračerveném spektru umožňuje zjišťovat povrchovou teplotu z bezpečné vzdálenosti. Termokamera zobrazuje obraz, na kterém různé barvy představují různé teploty. Tím umožňuje rychle a jednoduše zkoumat povrchové teploty a identifikovat horká místa. Tato technologie se stala dostupnější díky rychlému technologickému rozvoji a výrobě společnosti Fluke, což umožňuje snadné využití termokamer pro každodenní kontrolu a vyhledávání problémů v náročných pracovních podmínkách.

     

    Síla diagnostiky - Data skrytá za obrazem

     

    Termokamery Fluke jsou plně radiometrické. Tyto přístroje nejen graficky zobrazují teplotní rozdíly, ale měří a ukládají teploty každého bodu snímku. Všechny tyto datové body lze vyvolat a využít pro detailní analýzu potenciálních problémů nebo pro sledování trendů určitého místa v průběhu časového období.

     

    Technologie IR-Fusion

     

    Přehled problémů lze získat dvěma způsoby - kombinací pohledů v infračerveném a viditelném světle. Tato kombinace poskytuje důležité informace rychle a bez ztráty infračerveného obrazu. Technologie IR-Fusion (v patentovém držení) vedle infračerveného snímku (IR) současně digitálně zaznamenává i viditelný obraz, což výrazně usnadňuje analýzu infračervených snímků a vyhledávání kritických bodů tepelných anomálií. Termogramy vytvořené pomocí technologie IR-Fusion pomáhají k lepšímu porozumění a zaznamenání podrobností, umožňují rozpoznat problémy a snadno je identifikovat ve snímku.

     

    IR-Fusion různé režimy zobrazení

     

    Rychlá identifikace problémů pomocí různých režimů zobrazení je umožněna uživateli, který si sám vybere režim, který je pro danou situaci nejvhodnější. Některé režimy zobrazení nejsou k dispozici u všech modelů, ale většina jich umožňuje prokliknutí a analýzu. Vývojáři nabízí také režim, který je dodáván zdarma s kamerou.

     

    • Infračervený snímek: Barevná paleta zvolená pro infračervený snímek.
    • Automatické prolínání: Kombinace obrazovky pro maximální množství informací.
    • Snímek ve viditelném světle: Digitální fotografický snímek, jaký byste získali pomocí digitálního fotoaparátu.
    • Obraz po obrazu: Přepínání mezi normálním a infračerveným snímkem, což umožňuje identifikovat problémy a současně se snadno orientovat v záběru.

     

    Vlastnosti termokamer Fluke T110/25

     

    Termokamery Fluke T125 a T110 měří v rozsahu od -20 do 350 °C. Jsou navrženy pro použití v náročných provozních podmínkách a představují vynikající prostředky pro vyhledávání problémů v elektroinstalacích, elektromechanických zařízeních, procesních zařízeních, vybavení HVAC a dalších. Termokamery T110/25 jsou navrženy a testovány na odolnost při pádu z výšky 2 m, jsou odolné vůči prachu a vodě, mají stupeň krytí IP54 a jsou použitelné při okolních teplotách v rozsahu od -10 do +50 °C.

     

    Po rychlém vyhledání problémů jsou snímky jasné a ostré, což umožňuje snadné a rychlé určení problematických oblastí. Termokamery Fluke T110/25 jsou vynikajícími nástroji pro prevenci poruch a údržbu, umožňující snadnou identifikaci teplotních anomálií předtím, než vznikne závažná porucha.

     

    Aplikace

     

    Teplotní změny mohou naznačovat problémy v mnoha běžných oblastech, včetně vnitřních elektrických systémů (rozvaděče, panely, ovladače, transformátory, zásuvky, osvětlení, vodiče), elektrických strojů a mechanických zařízení (elektromotory a generátory, čerpadla, kompresory, inženýrská zařízení, spojky, převodovky, těsnění, ventily, kladky), procesních zařízení (nádrže a nádoby, potrubí, ventily a odvaděče, reaktory, izolace), HVAC/R (klimatizace, vytápění, vzduchotechnika, chlazení) a větších elektrických rozvodů (transformátory, přepínače, izolátory, přenosové vedení, vodiče, rozvodnice, kondenzátorové baterie).