0

    Ultrazvuková diagnostika ve výbušném prostředí

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Ultrazvuková diagnostika případně Ruční ultrazvukové detektory nebo nás kontaktujte.


    Publikováno 13.12.2010, Řízení a údržba průmyslového podniku, č.5


    Ultrazvuková diagnostika ve výbušném prostředí, článek Řízení a údržba průmyslového podniku, č.5, 2010

    Podrobnosti:


    Řada průmyslových výrob probíhá v prostředí s nebezpečím výbuchu. V takovém prostředí musí být zajištěna ochrana proti explozi, a to kvůli bezpečnosti a zdraví lidí a také kvůli bezpečnosti zařízení a materiálu. Proto musí nejen výrobní zařízení, ale i zkušební a měřicí přístroje používané v tomto prostředí splňovat požadavky na bezpečnost. Tyto požadavky definují normy ATEX. Jedna se týká bezpečnosti pracovníků (ATEX 137 směrnice 1999/92/EC), druhá bezpečného provozu zařízení (ATEX 100-směrnice 94/9/EC). Označení ATEX je zkratkou odvozenou z francouzského výrazu Atmosphere Explosible. Podle zkušeností v zemích EU se požadavky norem ATEX dotýkají až 40% všech výrob. Je tedy nutné věnovat pozornost i vhodné diagnostické technice pro tato prostředí. Ultrazvukový detektor Ultraprobe 2000 je univerzální přístroj pro zjišťování úniků a pro kontrolu mechanických a elektrických zařízení. I když je to přístroj analogový, patří k těm lépe vybaveným. Na první pohled zaujme jeho skenovací modul, jenž je vybaven systémem TriSonic. Modul obsahuje tři piezoelektrické snímače pro optimální směrovou a frekvenční charakteristiku a je dokonale stíněn proti rušivým vysokofrekvenčním signálům. Přístroj Ultraprobe 2000 je totiž širokopásmový, pracovní frekvence lze nastavit od 20 kHz až do 100 kHz. Tak lze využít maximální citlivosti pro rozdílné ultrazvukové signály podle jejich původu.

    Zachycený ultrazvuk lze rozpoznat v připojených průmyslových sluchátkách, jeho intenzitu lze odečíst na cíchovaném víceotáčkovém potenciometru. Vizuální signalizace ultrazvuku je na profilovém ručkovém měřidle, které má nastavitelnou logaritmickou nebo lineární charakteristiku rychlosti odezvy. K přístroji je také možné připojit externí záznamník signálu. Jako všechny ultrazvukové detektory má i Ultraprobe 2000 výměnné moduly. Místo základního skenovací