0

    Ultrazvuková kontrola bodových svarů

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Ultrazvuková diagnostika případně Ruční ultrazvukové detektory nebo nás kontaktujte.

    Publikováno 1. 7. 2005, NDT Bulletin, č. 3


    Ultrazvuková kontrola bodových svarů, NDT Bulletin, č. 3, 2005


    Nedestruktivní kontrola bodových svárů má proti destruktivním postupům řadu výhod. Kontrolovaný svar, který je vyhodnocený jako vadný, může být snadno opravený a potom znovu zkontrolován bez poškození svařeného dílu. Pokud je požadavek na 100% kontrolu vyráběných svařovaných sestav, může být ultrazvuková kontrola relativně snadno zařazena do výrobní linky. Nejčastěji jsou bodové svary kontrolovány ve výrobě automobilů: části podvozků, rámy karoserií a vnitřní díly karoserie jsou nejkontrolovanějšími produkty.

    Ultrazvuková zkušební technika Staveley NDT Technologies představuje technicky vyspělou a cenově výhodnou variantu vybavení pro kontrolu bodových svárů. Přístroje divize Staveley Instruments nabízejí moderní defektoskopy, zahrnující lehké ruční modely i výkonné a přenosné přístroje. Vhodné sondy pro zkoušení bodových svárů je pak možné vybrat ze širokého sortimentu sond od firmy Staveley Sensors.

    Defektoskopy řady Sonic 1000 představují skupinu ultrazvukových přístrojů, u kterých je zahrnuto digitální zpracování signálu, stejně jako jeho zobrazení. Model Sonic 12005 nabízí ojedinělou možnost volby zobrazovacího modulu, buď barevného nebo monochromatického LCD a vysoce jasného elektroluminiscenčního. Navíc je vybaven generátorem vysokonapěťových obdélníkových impulzů s nastavitelnou šířkou a účinkem, společně s vysokým zesilovačem. Pro usnadnění okamžitého vyhodnocení zkoušky je Sonic 12006 vybaven referenční pamětí A-zobrazením. To umožňuje kontrolorovi vyvolat na displej z této paměti průběh testovaného signálu, v tomto případě signálu, který odpovídá správnému provedení bodového svaru. Více referenčních pamětí významně přispívá ke spolehlivosti nedestruktivní kontroly svárů a zvyšuje její produktivitu.

    Defektoskopy řady Sonic WorkStation, které svými parametry vycházejí z řady Sonic 1000, poskytují zejména velký displej o úhlopříčce 210 mm, který umožňuje kontrolorovi detailně analyzovat průběh ultrazvukového signálu s celkovou přehledností. Velký displej také umožňuje práci s přídavným zařízením z větší pozorovací vzdálenosti a tak méně omezuje obsluhu přístroje. Oproti trojrozměrnějšímu WorkStation se nejčastěji používají s napájením ze sítě, ale možností bateriového napájení po dobu 4 až 6 hodin provozu je také k dispozici. Stejně jako u Sonic 1000 je u Sonic WorkStation použita technologie Powerlink, která umožňuje rychlé a přesné nastavení přístroje pro zkoušení bodových svárů. Rozšířená vnitřní paměť pak usnadňuje dokumentaci velkých souborů zkušebních dat.

     

    Sondy

    Pro kontrolu svárů se nejčastěji používaly typy sond, každý s vlastními přednostmi. Jejich společným rysem je malý průměr 3 až 6 mm, vysoká frekvence 10 až 20 MHz a vysoká citlivost. Sonda s pevnou předsádkou z tvrdého materiálu je vhodná pro bodové svary s rovným a nadkým povrchem. Předsádka je nejčastěji z pevného plastu. Přitění sondy na plochu svaru může být problematické, protože taková předsádka umožňuje obsluze dobře vnímat tvar povrchu svaru. Pro zajištění akustické vazby je nutné použít vhodný vázobný prostředek. Sonda s měkkou předsádkou, tvořenou kopáním prostředím v gumové membráně, je vhodná pro bodové svary s konvexní nebo konkávně tvarovaným povrchem. Měkká předsádka se tvaru povrchu svaru dobře přizpůsobí, pro zajištění akustické vazby je však také nutné použít vázobní prostředek, i když stačí kapalina s nízkou viskozitou. Sonda s předsádkou tvořenou vodním sloupcem je vhodná pro kontrolu bodových svárů opatřených a jinými tvarovými nepravidelnostmi. Vodní sloupec zajišťuje trvalou akustickou vazbu, a tak tento typ sondy je nejčastěji používán pro automatizované zkoušení přímo na svářečince. Podmínkou použití je možnost smáčení kontrolovaného dílu vodou a přitom nízký tlak zdroje upravené vody.

     

    Výsledky

    Kontrolor přiloží sondu na povrch bodového sváru a pozoruje průběh ultrazvukových ech na displeji přístroje. Tvar a zobrazení echogramu charakterizuje stav sváru a při dostatečné zkušenosti obsluhy je možné spolehlivě zhodnotit provedení kontrolovaných bodových svárů. Pro zajištění reprodukovatelnosti hodnocení kvality svárů je vhodné mít k dispozici referenční vzorek s dobře provedenými svary a příklady jejich metodických provedení. Vzory echogramů dobrých a vadných svárů jsou k dispozici v technické literatuře Staveley NDT Technologies.